image

Je alkoholický, sladký a chutný nápoj získávaný z mízy různých druhů palem, které se nacházejí v tropech, různých částech Asie, Afriky, Karibiku a Jižní Ameriky.

Míza se obvykle získává z nejvyšších částí rostliny, kam šplhají mladí chlapci z vesnic, kteří se nazývají výčepníci. Míza se sbírá a nechá kvasit s kvasinkami přítomnými na vzduchu. Metoda extrakce zahrnuje vložení malého ohně do kmene pokácené palmy, aby se uvolnila její šťáva, která se pak sbírá do sklenic. Bílá šťáva začne kvasit, jakmile vyteče. Na rozvinutí alkoholické složky v palmovém víně se stejným obsahem alkoholu jako v běžném pivu stačí dvě hodiny. Jelikož kvašení probíhá velmi rychle, vysvětluje to, proč tradiční výrobci palmového vína prodávají své víno ihned po extrakci.

Tradice

V mnoha kulturách nabylo palmové víno významného kulturního významu až do té míry, že se zmiňuje v různých uměleckých formách.

Ve střední a západní Africe se palmové víno používá hlavně při oslavách svateb. Má důležitou roli ve společenské struktuře a řádu venkovské vesnice.

V některých vesnicích v Kamerunu se stále musí určité množství veškerého vytěženého vína nabídnout náčelníkovi vesnice. Kromě toho sdílení vína se „šéfem“ vesnice je vnímáno jako projev loajality a úcty. Společenský život v Kamerunu se točí kolem stánku s palmovým vínem, místa, které se těší podobné oblibě jako evropské čajovny.
V Africe se palmové víno často pojí se svatebními obřady, zvyky nebo náboženskými obřady.

V některých kmenech věno požadované od budoucího ženicha zahrnuje alkoholický nápoj. Symbolizuje věčné spojení mezi manžely. Nevěsta nabídnutím sklenice palmového vína otci zpečetí spojení obou manželů navždy.

Během festivalů se palmové víno často používá při jejich otevření. Je rozlité po zemi a má připomínat zesnulé předky, na které by se nemělo zapomenout.

V Nigérii se nazývá také druh populární hudby, „hudba z palmového vína“.

Palmové vinné stromy

Existuje mnoho druhů palem, přibližně sedmadvacet, ze kterých se získává palmové víno. Devět z těchto druhů pochází z Afriky.

Palma olejná, známá také jako Elaeis guineense, je nejpoužívanější na africkém kontinentu.


Nejvyužívanější některé druhy pro výrobu palmového vína:

Datlovník (Phoenix dactylifera L.),
rostlina široce pěstovaná především pro své plody zvané datle.

Divoká datlová palma (Phoenix sylvestris),
také známá jako stříbrná datlová palma, indická datlová palma, cukrová datlová palma. Je to druh četných kvetoucích rostlin vyskytujících se v jižním Pákistánu, Indii, Srí Lance, Nepálu, Bhútánu, Barmě a Bangladéši. Plody tohoto druhu palmy, které rostou v rovinách a křovinatých oblastech až do nadmořské výšky 4000 stop (1300 m) nad mořem, se používají nejen k výrobě palmového vína, ale také k výrobě želé. Čerstvá šťáva se vaří a vyrábějí se z ní i jaggery, palmový cukr.

Květy Caryota Urens,
ze kterých se získává míza kitulu, je palma, která roste na Srí Lance a v jižní Indii. Tato šťáva se konzumuje po staletí a je uznávána pro své nutriční vlastnosti. Ideální k oslazení dezertů (bílé sýry, zmrzlina, rostlinná mléka či ovocné saláty), vhodné i pro přípravu pečiva. Obsahuje 3 cukry: fruktózu, glukózu a sacharózu, což je rovnováha, která brání tělu ukládat tyto sacharidy. Kitul míza má skutečně velmi nízký glykemický index a poskytuje málo kalorií (méně než 300 kalorií na 100 g). Je tedy velmi dobrou alternativou bílého cukru.

Palma nypa,
která se skládá pouze z jednoho druhu, nypa fruticans. Tato palma může vytvářet skutečné mangrovy v jižní Asii. Je to velmi starý druh. Našly se fosilní zbytky pylu této mangrovové palmy, jejichž věk se odhaduje na 70 milionů let.

Rafiové palmy,
což je rod asi dvaceti druhů palem původních v tropech Afriky a zejména na Madagaskaru, přičemž jeden druh (R. taedigera) se vyskytuje také ve Střední a Jižní Americe.

Výhody palmového vína

Jedním z důvodů, proč je palmové víno tak oblíbené, je důležitost jeho výhod. Je to nápoj nejen výjimečný pro chuť, která jej odlišuje, ale také pro zdravotní benefity, které tělu přináší. Všelék na zdraví, který spojuje potěšení a pohodu.
Obsah riboflavinu, zvaného také vitamin B2, je velmi vysoký: je to antioxidant, velmi užitečný pro naše zdraví. Palmové víno je bohaté také na vitamin C a vitamin B1. Z hlediska minerálních solí je tento nápoj bohatý na železo a draslík, dvě mikroživiny pro dobré zdraví. Díky svému nutričnímu profilu se věří, že dokáže zlepšit zdraví očí až do takové míry, že ve vesnicích, kde se obvykle konzumuje, mají starší lidé neuvěřitelně ostrý zrak. Přítomnost minerálních solí je užitečná pro správné fungování některých buněk v našem těle, při zachování zdravého srdce a je schopna kontrolovat vysoký krevní tlak.
V mnoha oblastech, kde se palmové víno běžně konzumuje, se považuje za velmi silné afrodiziakum, ale jeho výhody by mohly jít ještě dále: nedávná studie ukázala, že palmové víno může ochránit lidi s erektilní dysfunkcí a impotencí v důsledku diabetu 2. typu. Palmové víno je alkoholický nápoj, proto je třeba ho konzumovat opatrně as mírou.


Palmové víno je známo pod různými názvami v jednolivých zemích:

  • Alžírsko: legmi
  • Benin: atan a sodabi, destilované palmové víno
  • Burkina Faso: bangui
  • Kamerun: mimbo, matango, mbuh a sodébi
  • Středoafrická republika: kangoya
  • Kongo-Kinshasa: kikongo
  • Pobřeží slonoviny: bandji (baoulé), koutoukou
  • Ghana: doka, nsafufuo, yabra a déha
  • Malajsie: kallu, nira, toddy, bahar a goribon
  • Nigérie: emu, oguro, ogogoro, palmový tombo likér a nnmaya ngwo
  • Jižní Afrika: ubusulu
  • Tunisko: qêshem a legmi mayeet

Komentáře 0

Zatím bez komentářů. Buďte první se svým komentářem.